Szándékosan nyomtat a Panini limitált kiadású vagy ritka matricákat?

Nem. Mindegyik gyűjtemény egy bizonyos számú, egy vagy két ívre nyomtatott matricából áll, az íveken mindegyik matricából egy található, az íveket pedig ugyanolyan számban nyomtatjuk, mint az albumokat. 

Mikor vezették be az öntapadó matricákat?

Az öntapadó matricákat az 1971–72. évi Calciatori gyűjteménnyel vezettük be. A matricák eredetileg vékony kartonból készültek, és a gyűjtőknek ragasztóval kellett ezeket az albumba ragasztani. A 60-as évek végén, az olasz nevükön „celline” – kicsi, mindkét oldalon ragasztós háromszög – került a matrica hátoldalára, így ragasztó használata nélkül lehetett őket az albumba ragasztani.

A fejjel lefele játékos eredeti változata miért visel piros mezt, fehér rövidnadrágot és sárga szegélyű fekete sportszárat?

Azért, hogy egyetlen olasz csapattal se lehessen összekeverni, és hogy bármelyik játékos szerepét be tudja tölteni. 

Melyik játékos szerepelt a Calciatori első kiadásának borítóján?

A svéd Nils Liedholm, aki akkor az AC Milan keretét erősítette, és a legendás csatártrió, a „Gre-No-Li” egyik tagja volt (Grennel és Nordhallal együtt). 

Évente hány csomag matricát gyárt a Panini?

Az utóbbi néhány évadban évente átlagosan 1 milliárd csomagot gyártott a Panini. Ez pedig 6 milliárd matricát jelent! 

Hány csomagot adtak el az első Calciatori gyűjteményből?

3 milliót, ami egy évvel később már 15 millióra, majd ezután egy évvel 29 millióra nőtt. 

Ki találta ki a Panini gyűjteményeket?

Giuseppe Panini, aki 1961-ben alapította a vállalatot. Korábban a Panini-fivérek hírlapterjesztő irodáját vezette (1955). A vállalkozást testvérével, Benitóval együtt indították, két bátyjuk, Umberto és Franco pedig 1963-ban csatlakozott hozzájuk. Giuseppe Panini 1996. október 18-án, 71 éves korában halt meg. 

Mikor született meg az első matrica/kártya?

Az első ismert matricát/kártyát a párizsi Bognard Lithográfia cég adta ki 1867-ben, az abban az évben megrendezett világkiállítás pavilonjait bemutató sorozat részeként. Ezt követték a „Marquis of Lorne” cigarettakártyák, képes kartonlapok, amelyeket 1879-től használtak az Egyesült Államokban az azonos márkájú cigaretták csomagolásának a megerősítésére. .

Mi a „fifimatic”?

Mert Giuseppe Panini, aki imádta a találós kérdéseket és rejtvényeket, maga is keresztrejtvény-szerkesztő volt, „A lovag” álnéven. A 70-es években létezett egy magazin is a Panini matricagyűjtők számára, ebben szerepelt „Pipino, a lovag” (Pipino a Giuseppe beceneve). 

A Panini melyik évben kezdte meg a „L’Almanacco Illustrato del Calcio Italiano” (Az olasz futball képes almanachja) kiadását?

Ezt a jogot Luigi Scarambone vezetése alatt a Carcano kiadótól szereztük meg 1970-ben. Azelőtt a Rizzoli kiadó gondozásában jelent meg, szerzői Leone Boccali (a legendás sportújságíró, aki 1939-ben állította össze az első almanachot) és De Vecchi voltak. 

Miért épp egy lovagot ábrázol a Panini emblémája?

Mert Giuseppe Panini, aki imádta a találós kérdéseket és rejtvényeket, maga is keresztrejtvény-szerkesztő volt, „A lovag” álnéven. A 70-es években létezett egy magazin is a Panini matricagyűjtők számára, ebben szerepelt „Pipino, a lovag” (Pipino a Giuseppe beceneve). 

Mi volt a Panini első, Calciatoritól eltérő matricagyűjteménye?

Az „Aerei e Missili” (Repülők és rakéták) 1965-ben, ezt követte az „Animali di tutto il mondo” (A világ állatai). 

Melyik volt a legelső Panini matrica, amely nyomtatásba került?

Bruno Bolchi, az Inter Milan védőjének és csapatkapitányának fényképe. 

Mennyibe került az első Calciatori csomag?

10 lírába (kb. 0,5 eurócent) és csak 2 matrica volt benne.

Mi az „Il feroce saladino”?

Ez egy 1937-ben nyomtatott promóciós matrica, egy olasz csokoládégyár, a Perugina részére készült, de egy terjesztési hiba miatt Olaszország nagy részén alig volt kapható, így az akkori viszonyokhoz képest hihetetlen értéke lett. 

Mikor vezették be első ízben a többnyelvű feliratokat?

1970-ben, a mexikói világbajnokság alkalmából; és ez volt az első alkalom, amikor egy matricagyűjteményt nemzetközi szinten is értékesítettünk. 

Melyik volt az első, futball-világbajnokságra kiadott matricagyűjtő-album?

A “Mexico 70”. Ez az album egybeesett azzal a világbajnoksággal, amelyen a győztes csapat még a történelmi Jules Rimet trófeát vehette át, ennek helyét vette át a jelenlegi FIFA világbajnoki kupa 1974-ben. 

Mit jelképez a fejjel-lefele játékos, a Calciatori Panini jelképe?

Carlo Parolának, a Juventus játékosának egyik ollózását.